Kuchnia

FOOD

Desery | Ewa po godzinach
SKŁADNIKI:

- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g mrożonych malin
- 4 łyżki miodu

Prażone płatki owsiane:
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki płynnego miodu
- mięta do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy chrupiące płatki: płatki prażymy na suchej patelni, aż nabiorą lekko złotego koloru, zaczną orzechowo pachnieć i lekko syczeć. Dodajemy pojedynczo po łyżce miodu i dokładnie mieszamy. Całość karmelizujemy – trwa to ok. 5 minut. Następnie przekładamy masę na blachę wyłożoną pergaminem i rozprowadzamy masę łyżką na grubość ok. 2 cm. Odstawiamy do wystygnięcia – masa będzie chrupiąca i lekko się lepiąca.
Maliny rozmrażamy, przekładamy do garnka, dodajemy miód i podgrzewamy 4-5 minut, aż powstanie słodki, malinowy sos. W szklance lub miseczce układamy warstwami pokruszone prażone płatki, maliny i jogurt. Całość na koniec możemy udekorować listkami mięty.

SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation