Kuchnia

Drób

Kurczak w sosie słodko kwaśnym - przepis
Składniki:



* 500 g filetu z kurczaka

* 500 ml soku pomidorowego

* 1 czerwona papryka

* 1 żółta papryka

* 1 puszka ananasa (w kawałkach)

* 1 duża cebula

* 2 ząbki czosnku

* 1 mała marchewka

* 1/2 łyżki startego na drobnych oczkach świeżego imbiru

* 3 kopiaste łyżki pędów bambusa

* 1/2 szklanki soku z pomarańczy

* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

* 2 łyżki oleju

* 2 łyżki sosu sojowego

* 1 łyżka octu ryżowego

* 1 łyżeczka solu z limonki

* 1 łyżeczka brązowego cukru

* 1/3 łyżeczki sproszkowanego chilli

* 1/3 łyżeczki słodkiej papryki

* sól i pieprz do smaku



Mięso kroimy w kostkę, łączymy z dwiema szczyptami soli, sosem sojowym, octem, startym na tarce czosnkiem oraz imbirem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około godzinę.

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz cebulę i smażymy przez chwilę, dość intensywnie mieszając. Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso i smażymy je przez kilka minut (do czasu, aż się zarumieni). Następnie dodajemy paprykę, sok pomidorowy oraz sok z ananasa i dusimy pod przykryciem do czasu aż warzywa będą miękkie.

Następnie do sosu dodajemy ananasa, pędy bambusa, sok z limonki oraz cukier i obie papryki i gotujemy jeszcze kilka minut. W tym czasie sos odrobinę zgęstnieje i wówczas można ponownie doprawić go solą i pieprzem.

Mąkę łączymy z sokiem i cienkim strumieniem do gotującego się sosu (w czasie wlewania sos należy energicznie mieszać). Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

Podajemy z ryżem.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation