Kuchnia

Drób

Pieczony filet z indyka w glazurze miodowej z sosem sojowym


Mięso marynujemy przez noc w lodówce.
Składniki

1,3 kg piersi z indyka (1 duża)

Marynata:

2 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 łyżki miodu
1 łyżka octu winnego
2 łyżki powideł śliwkowych (można zastąpić dżemem brzoskwiniowym, morelowym lub pominąć)

Przygotowanie

Pierś opłukać, włożyć do garnka, dodać 2 łyżeczki soli, zalać zimną wodą (z kranu) i odstawić na 15 minut. Do rondelka włożyć składniki marynaty: sos sojowy, miód, ocet i powidła. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 1 minutę, odstawić z ognia i ostudzić.
Mięso wyjąć z wody i osuszyć papierowymi ręcznikami. Włożyć do szczelnego woreczka (np. na mrożonki) i wlać ostudzoną marynatę. Szczelnie zamknąć, chwilę powygniatać i włożyć do lodówki. Zostawić na całą noc, jeśli potrzebujemy na jeszcze dłużej. Przez ten czas można woreczek przemieszać 2 - 3 razy.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mięso wyjąć z woreczka, marynatę wlać do miseczki. Mięso ułożyć w blaszce do pieczenia, do blaszki wlać wrzącą wodę (na wysokość około 1/2 - 1 cm) i wstawić do piekarnika. Piec przez 80 minut (mniejsze filety, około 700 g pieczemy krócej, około 60 minut). W trakcie pieczenia polewać mięso pozostałą marynatą, mniej więcej co 15 minut. Jeśli mamy termometr kucharski możemy sprawdzić czy mięso jest już upieczone, poprzez włożenie go w sam środek pieczeni, temperatura powinna sięgać 60 stopni C.
Mięso wyjąć w piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na minimum 15 minut. Mięso wyjąć na deskę a blaszkę z sosem postawić na kuchence, podgrzewać co chwilę mieszając aż sos się zredukuje (zgęstnieje). Zlać do miseczki, zebrać wszystko to co pozostało na blaszce.

Propozycja podania
Sos na bazie soków z pieczeni np. do kanapek z indykiem lub do sałatki z sałaty lodowej: mieszamy zredukowany (wygotowany) i dokładnie ostudzony sos z pieczeni z 3 łyżkami majonezu.

Jeśli zabraknie nam soków z pieczeni możemy dorobić więcej sosu mieszając majonez z ciemnym sosem sojowym i syropem klonowym (lub cukrem). Na słoiczek majonezu dajemy około 4 łyżeczek ciemnego sosu sojowego i 3 łyżeczki syropu klonowego.
Wskazówki

Mięso bardzo dobrze smakuje po nocy spędzonej w lodówce, jest soczyste i miękkie a jednocześnie dobrze się kroi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation