Kuchnia

Ciasta wytrawne, paszteciki, bułki nadziewane

            WYTRAWNE CIASTO ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA
1 duży pęczek szpinaku,
200g sera feta,
10 łyżek mąki pszennej (czubatych),
5 łyżek mąki kukurydzianej (czubatych),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka,
3/4 szklanki maślanki,
1/3 szklanki oleju,
1 duży ząbek czosnku,
2 szczypty soli,
szczypta pieprzu,
szczypta suszonego oregano

Liście szpinaku opłukać, włożyć do miski, zalać wrzątkiem i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie odcedzić i dokładnie odcisnąć z wody, a następnie pokroić (ja kroiłam niezbyt drobno).
Wymieszać razem mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia.
W dużej misce wymieszać jajka, maślankę i olej. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano oraz mąki z proszkiem. Wszystko wymieszać łyżką (mogą pozostać grudki). Dodać szpinak i pokrojony w kostkę ser feta i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być gęste.
Keksówkę o długości 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ciastem.
Piec w 180 stopniach przez ok. 40-45 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem (mogą być na nim widoczne ślady sera, ale nie surowego ciasta).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation