Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

CIASTO Z JEŻYNAMI

200g masła
160g cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
200g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
jeżyny, truskawki, porzeczki lub inne świeże owoce (mrożone nie nadają się)

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.

Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Ciągle ucierając kolejno wbijaj jajka. Do gładkiej masy przesiej obie maki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Przełóż do wysmarowanej masłem formy, wierzch posyp owocami (u mnie 1/3 litra jeżyn) i piecz przez 45-50 minut.

Jeszcze ciepłe ciasto posyp cukrem pudrem z cukrem waniliowym. Ostudź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation