Kuchnia

ciastka

Róże karnawałowe

Róże karnawałowe zrobiłam z przepisu na Faworki (Chrust). Róże są efektowniejsze od faworków. Nie są wcale trudne do przygotowania, chociaż musimy poświęcić im trochę więcej czasu niż faworkom. Róże przygotowuje się z trzech do pięciu krążków, które skleja się razem i smaży jak faworki, na głębokim oleju. Po usmażeniu każdą różę posypuje się cukrem pudrem i dekoruje dżemem lub wiśnią z konfitury.

Składniki:

• 2 szklanki mąki pszennej (lub 300g)
• 4 żółtka
• łyżka spirytusu (może być też ocet 6%, ale ja daję zawsze spirytus)
• ½ łyżeczki cukru
• ½ łyżeczki soli
• ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
• olej lub smalec do smażenia
• cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)
• dowolny dżem lub wiśnie z konfitury

Sposób przygotowania:

1. Przygotować 3- 5 szklanek (kieliszków lub okrągłych foremek) różnej wielkości. (Moje róże zrobiłam z 4 krążków. Największy krążek wycięłam szklanką, a najmniejszy kieliszkiem).

2. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Kolejno przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem). Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.

3. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki.

4. Z ciasta wykrawać szklankami (kieliszkami) krążki różnej wielkości. Krążki naciąć w kilku miejscach, aby uformować płatki (dość głęboko, ale nie całkiem do środka). Układać 3- 5 krążków jeden na drugim od największego do najmniejszego tak, aby nacięcia się nie nakładały. Bardzo mocno nacisnąć palcem w środku, aby krążki się zlepiły.

5. Róże smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor (Róże włożyć do rozgrzanego tłuszczu najmniejszym krążkiem do dołu). Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem. Na środku każdej róży nałożyć trochę dżemu lub wiśnię.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego :)


Róże karnawałowe - Przepis
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation