Kuchnia

kuchnia

Tort orzechowy

Składniki:
250 g marchwi,
250 g mielonych orzechów włoskich (lub laskowych)
5 dużych jajek,
2/3 szklanki fruktozy (cukru brzozowego)
1 łyżka esencji waniliowej
5 łyżek tartej bułki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki rumu
3 łyżki gorącej wody,
szczypta soli

do nasączenia:
1 łyżka rumu
1/4 szklanki naparu z ulubionej herbaty (ostudzonego)

krem:
500 g serka mascarpone
2-4 łyżki syropu z agawy (fruktozy/cukru brzozowego)
2 łyżki rumu

dodatkowo:
świeże owoce

Wykonanie:
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ale nie na miazgę). Orzechy drobno zmielić.
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka miksować, dodając po łyżce gorącej wody, aż zaczną się pienić. Następnie utrzeć z połową fruktozy i esencją waniliową na jasną, puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, rum, marchew, orzechy i tartą bułkę. Wymieszać łyżką.

Białka ubić z drugą połową fruktozy i szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką (ciasto jest dość gęste).

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Wyrównać wierzch. Piec w 170-180 stopniach przez 50-60 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem – jeśli nie jest oblepiony surowym ciastem, ciasto jest gotowe).

Upieczone ciasto studzić ostrożnie, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Gdy zupełnie ostygnie, wyjąć z formy i przekroić na 2 blaty.

Przygotować krem. Mascarpone dosłodzić do smaku syropem z agawy i dodać rum. Dokładnie ubić. (Uwaga: Mój serek był gęsty prawie jak masło, dodałam więc około 3 łyżki mleka aby krem nabrał odpowiedniej konsystencji i “puszystości”.)

Dolny blat ciasta ułożyć na paterze i skropić esencją herbacianą wymieszaną z rumem. Nałożyć część kremu oraz warstwę owoców (u mnie plastry truskawek i borówki).

Drugi blat posmarować cienko kremem i przykryć nim dolny blat. Wierzch skropić esencją herbacianą, a następnie posmarować resztą kremu. Całość udekorować owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation