Kuchnia

Słodkości

Sernik najprostszy J. Olivera, z musem truskawkowym

Składniki:

na masę serową:

1kg gęstego sera z wiaderka
2 duże jajka
120ml śmietanki kremówki
łyżka ekstraktu waniliowego
115g cukru pudru
skórka otarta z jednej pomarańczy
skorka otarta z jednej cytryny
3 łyżki mąki kukurydzianej
na spód:

200g herbatników pełnoziarnistych
110g masła
ponadto:

słoik konfitury truskawkowej (lub w sezonie, mus ze świeżych truskawek)

Wykonanie:

Herbatniki na spód zmielić dokładnie w malakserze, dodać rozpuszczone masło i wymieszać dokładnie. Masą wyłożyć spód tortownicy o średnicy 24cm lub blachy o wymiarach 18/30cm (spód wyłożony papierem do pieczenia), dokładnie ugnieść aby utworzyć zwarty spód. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i podpiec ok. 10 minut.

W tym czasie przygotować masę serową. W misie miksera wymieszać mąkę kukurydzianą z cukrem, dodać ser i utrzeć na kremową masę. Dalej miksując dodawać kolejno jajka, następnie śmietanę i skórkę otartą z pomarańczy i cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.

Konfiturę truskawkową/truskawki zmiksować na mus.

Na podpieczony spód wylać masę serową, wyrównać. Łyżką nakładać porcje musu w odstępach od siebie. Piec około 45 minut w temperaturze 200oC. Upieczony sernik odstawić w formie do całkowitego wystudzenia, po czym wstawić do lodówki. Najlepszy jest na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation