Kuchnia

pierniki

Pierniczki "brukowce"

*500 g mąki tortowej
*1/4 szklanki miodu
*1/3 szklanki cukru
*1 łyżeczka cukru waniliowego
*100 g masła
*2 jajka, duże
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*3 łyżeczki przyprawy do piernika gotowej lub domowej

LUKIER
*1 szklanka cukru pudru
*1-2 łyżki gorącej wody
*1 łyżeczka soku z cytryny

DODATKOWO
*ulubiona marmolada (ok. 1/2 małego słoiczka)

Miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika oraz masło przełożyć do rondelka z grubym dnem. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła. Odstawić do lekkiego wystudzenia.

Mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną, dodajemy jajka i przez chwilę mieszamy. Następnie dodajemy jeszcze ciepłą mieszaninę miodową, wyrabiamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy wkładamy odrobinę marmolady, zlepiamy i formujemy kuleczki. Formę o wym. 35×40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jeden obok drugiego w odstępach ok. 1 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. Powinny być lekko zarumienione. Ostudzone pierniczki smarujemy lukrem (wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż powstanie gęsta, ale płynna konsystencja).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation