Kuchnia

Pyszne obiady

KURCZAK Z WARZYWAMI I GRZYBAMI MUNG PO CHINSKU.

Składniki: (4-5 porcji)

3-4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 duża marchew
1 mały korzeń pietruszki
1 mały por (biała część)
1 mała czerwona papryka
kawałek imbiru (3 cm)
20 g grzybków mung
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mieszanki przypraw do dań chińskich*
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego*
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu winnego białego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 ml wody
olej
do podania: ryż

Imbir, marchew, pietruszkę i czosnek obierz i pokrój w słupki. Białą część pora pokrój w plastry. Paprykę dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Mięso umyj, osusz, odkrój wszelkie nieciekawe elementy i pokrój w paseczki. Grzybki mung przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Kiedy będą gotowe pokrój je na mniejsze części.

Na patelni lub w woku rozgrzej niewielką ilość oleju. Ustaw średni ogień. Wrzuć imbir i czosnek podgrzewaj 30 sekund ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj mięso. Smaż ciągle mieszając około 2 minuty. Po tym czasie dodaj po pół łyżeczki przyprawy do dań chińskich i pieprzu cytrynowego. Nie zapominaj o mieszaniu. Całość podsmażaj jeszcze minutę. Po tym czasie dodaj marchew, pietruszkę i paprykę. Cały czas mieszając podsmażaj przez 2 minuty. Na koniec dodaj plastry pora i resztę przypraw. Podsmażaj już tylko minutę. Dokładnie wymieszaj.

Sos sojowy, ocet, wodę i mąkę wymieszaj razem bardzo dokładnie w oddzielnym naczyniu. Następnie zmniejsz ogień pod naszym daniem na minimalny i wlej ostrożnie mieszankę z sosem sojowym do całości. Zawartość patelni (woka) mieszaj cały czas. Poczekaj, aż danie zgęstnieje*. Podawaj od razu z ryżem.

Rady:

* Jeśli uważasz, że potrawa jest zbyt gęsta (także po kilku godzinach od ugotowania) bez obaw wlej trochę wody. Następnie podgrzej potrawę i dokładnie wymieszaj.
Jeśli uważasz, że potrawa jest za mało słona spróbuj gotowe danie (już na talerzu) lekko skropić sosem sojowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation