Kuchnia

CookBook: Zupy

ZUPA GRZYBOWA

Składniki (10 porcji):

2 litry wody
10 suszonych grzybów
2 marchewki
pietruszka
1/4 pora
1/4 selera
2 cebule
kostka rosołowa do smaku
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka miękkiego masła
sól
szczypta proszku do pieczenia
pieprz

Zagotuj namoczone wcześniej grzyby. Dodaj 2 litry wody, włoszczyznę i cebule. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż grzyby zmiękną (około 30 minut), dodając do gotowania odrobinę soli. Dolej trochę octu oraz kostkę rosołową, sól i pieprz do smaku. Wyjmij grzyby z wywaru, drobno posiekaj lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Z jajek, mąki i masła zrób kluski kładzione o konsystencji kwaśnej śmietany, dodaj grzyby, proszek do pieczenia, sól i pieprz do smaku.
Z wywaru wyjmij warzywa. Na gotującą się bardzo wolno zupę wykładaj łyżką małe kluseczki (bardzo rosną podczas gotowania).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation