Kuchnia

Przepisy - pasty

Pasta z bobu i pietruszki

Składniki (1 słoiczek pasty):

0,5 kg surowego bobu,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka soli,
0,5 pęczka pietruszki,
1 ząbek polskiego czosnku,
0,5 szklanki oleju rzepakowego,
sól i pieprz do smaku.

Bób dobrze umyć, przebrać. Dobre ziarna wrzucić do garnka i zalać zimną wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż bobu), dodać łyżeczkę cukru i postawić na kuchence na średnim ogniu. W momencie zagotowania wody dodać łyżkę soli i dalej gotować. Czas gotowania może się wahać od 15 do 30 minut, najlepiej wyłowić kilka ziarenek różnej wielkości i sprawdzić ich miękkość. Po ugotowaniu bób odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu obrać bób ze skórki (można sobie pomóc małym nożykiem, ale zazwyczaj wystarczą palce).
W blenderze umieścić bób, pietruszkę i czosnek. Dodać sól, pieprz i olej rzepakowy. Wszystko zmiksować. Oleju można dodać trochę więcej, w zależności od tego jaką konsystencje chcemy uzyskać.
Gotową pastę najlepiej schłodzić w lodówce przez ok. godzinę, wtedy jest jeszcze smaczniejsza. Można przechowywać w lodówce do 3-4 dni, w praktyce jednak znika dużo szybciej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation