Kuchnia

Przepisy - pasty

Pasta na kanapki z kalafiorem - przepis Olgi Smile

• 1 kalafior
• 4 ziemniaki
• 3 cebule
• 4 ząbki czosnku
• mały pęczek koperku
• 50 ml oleju lub oliwy
• sól
• czarny pieprz do smaku
Krok Po kroku:1. Kalafiora rozdrabniam na różyczki. Cebulę obieram i kroję w duże kawałki. Mieszam kalafiora z cebulą, solę, polewam olejem. Przekładam na dużą blachę do pieczenia i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Kalafior musi być miękki. Warzywa przekładam do malaksera i miksuję kilka sekund. Ja lubię, gdy pasta nie jest zupełnie gładka.
2. Ziemniaki gotuje w mundurkach lub obieram przed gotowaniem. Ugotowane i schłodzone ziemniaki ścieram na tarce lub przepuszczam przez prasę do kartofli.
3. W dużej misce mieszam rozdrobnionego kalafiora z cebulą, z ziemniakami, roztartymi ząbkami czosnku, poszatkowanym koperkiem, pieprzem i solą jeśli jest taka konieczność.
4. Pasta wspaniale smakuje z chlebem razowym lub wiejskim chlebem pszennym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation