Moda damska

Design

Babka z mascarpone i czekoladą

Składniki :

300 g mąki tortowej
100 g mąki ziemniaczanej
3 jajka (temp. pokojowa)
250 g cukru
250 g serka mascarpone
200 ml mleka
16 g proszku do pieczenia
70 g masła
1 łyżka estraktu z cytryny ( wanilii)
Skórka otarta z jednej cytryny
100 g groszków czekoladowych

Przygotowanie:

W misce ubijamu jajka z cukrem do momentu, aż uzyskamy białą, puszystą masę, następnie dodajemy ser mascarpone i mieszamy.

Dodajemy ekstrakt z cytryny (lub wanilii), otartą skórkę z cytryny, mleko, roztopione i przestudzone masło, obie mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia.

Mieszamy wszystko mikserem na wolnych obrotach do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.

Na koniec dodajemy groszki czekoladowe i ponownie mieszamy.

Formę o dolnych wymiarach (użyłam o średnicy 26 cm z kominem) natłuszczamy i oprószamy mąką pszenną.

Napelniamy ciastem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 45-50 minut.

Po upieczeniu zostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia.

Podawajemy opruszone cukrem pudrem.

Smacznego!

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation