Kuchnia
słodkości
Ciasto Prince Polo
Biszkopt
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,
mąka pszenna 1/3 szklanki,
kakao 2 łyżki,
jajka 4 szt.,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
olej 2 łyżki,
Masa Budyniowa
cukier 3/4 szklanki,
mleko 1 litr,
masło 250 g,
cukier waniliowy 16 g,
mąka pszenna 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
budyń śmietankowy bez cukru 1 szt.,
jajko 1 szt.,
Beza
5 białek,
1 szklanka cukru,
wiórki kokosowe 3 łyżki,
wafelki czekoladowe 3 szt.,
posiekane orzechy 100 g,
forma o wymiarach 20 x 30 cm,
Krok 1
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, kakao oraz z proszkiem do pieczenia i odstawiamy na bok. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod sam koniec ubijanie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. W kolejnym kroku dodajemy po jednym żółtku. Na sam koniec powoli wsypujemy wymieszaną mąkę i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy (24 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez 50 min. – pieczemy do suchego patyczka. Gotowy biszkopt wystudzić na kratce.
Krok 2
Do jednego garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka, a pozostałą cześć mleka wlewamy do drugiego garnka dodając do niego masło. Do pierwszego garnka z mlekiem dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń oraz jedno jajko – całość dokładnie mieszamy. Do garnka z mlekiem i masłem dodajemy cukier, cukier waniliowy i całość gotujemy. Do gotującego się mleka powoli wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę mleka z mąką, budyniem i jajkiem – dokładnie mieszamy aż budyń zgęstnieje i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wystudzony budyń wykładamy na biszkopt, równo rozprowadzamy i odstawiamy na bok.
Krok 3
Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Następnie czekoladowe wafelki kruszymy na bardzo drobne kawałki i dodajemy do ubitej piany. W kolejnym kroku dodajemy wiórki kokosowe oraz drobno posiekane orzechy – całość delikatnie mieszamy łyżką. Beże przekładamy do formy (24 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20 min. Wystudzona bezę przekładamy na warstwę budyniową.
Krok 4
Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu – mieszamy aż składniki się połączą, a następnie dodajemy masło. Gdy masło rozpuści się dodajemy kakao i energicznie mieszamy aż uzyskamy jednolita masę. Gotową polewą polewamy bezę i wstawiamy ciasto do lodówki na 2 godz.
MA==