Kuchnia

Kulinaria

Świąteczne francuskie makaroniki z marmolada z grzanego wina / Christmas French macaroons with mulled wine marmolade

Składniki:
2 białka z jajek (L)
2 szklanki zmielonych orzechów-migdały lub wiórki kokosowe
2/3 szkl cukru pudru
5 łyżki wody różanej
2/3 łyżeczki octu jabłkowego
2 łyżki wysuszonych płatków różanych

Nadzienie:
2 szkl wina na grzańce
pół miąższu z pomarańczy
skórka z całej pomarańczy
1 mandarynka
laska cynamonu
8 goździków
2 gwiazdki anyżu
2 łyżki miodu
4 łyżki agar agar lub innego środka zagęszczającego

Wykonanie:
Aby zrobić mąkę migdałową lub kokosową, należy pozbyć się nadmiaru wilgoci z niezmielonego orzecha, więc upraż je na suchej patelni na małym ogniu, dodaj 2 łyżki płatków różanych (ekologiczne nie z kwiaciarni:)) i 5 łyżek wody różanej. Cały czas mieszając pilnuj aby się nie spaliły, powinny nabrać ładnego złotego koloru. Następnie zmiel orzechy/wiórki kokosowe na jak najdrobniejszy pył. Z ok 1,5-1,3/4 szklanki orzechów (przed uprażeniem) powstaje ok 1 szklanki mączki. Rozgrzej piekarnik do 180⁰ C i wyłóż blachę papierem do pieczenia (nieprzywierającym).

Zajmijmy się teraz grzanym winem, musi swoje odstać i chwilę się pogotować. Wrzuć wszystkie składniki oprócz agar agar lub środka żelującego, które dodasz na samym końcu po odcedzeniu owoców i przypraw. Agar agar jest wegańską żelatyną i co jest niesamowite – gęstnieje jeszcze kiedy płyn jest ciepły! Wino gotuj pod przykryciem, aby nie wyparowało go za dużo, przecedź, dodaj agar agar bezpośrednio do winnej mikstury i dokładnie wymieszaj. Jeśli konsystencja nie będzie wystarczająco gęsta dodaj więcej proszku agarowego.

Przy robieniu makaroników bardzo ważne są proporcje 1 białko na jedną szklankę mąki standardową (250 ml). Ubij białka ze szczyptą soli na średnich obrotach miksera, następnie dodaj łyżkę przesianego cukru pudru i miksuj na wysokich obrotach, przesiej połowę cukru pudru do białek i dalej miksuj przez chwilę do uzyskania gęstszej konsystencji, na koniec dodaj pozostałą cześć przesianego cukru pudru i dokładnie zmiksuj. Odstawiamy mikser, dodajemy po łyżce mąki migdałowej lub zmielonego kokosa – mieszaj za pomocą szpatułki. Na koniec dodaj 2/3 łyżeczki octu jabłkowego i wymieszaj.

Nakładaj na papier do pieczenia używając rękawa piekarniczego lub zwykłej łyżki, pamiętaj
o zachowaniu tego samego kształtu. Aby pozbyć się niepotrzebnych pęcherzyków powietrza upuść blachę z wysokości 5 cm na stół czy inną powierzchnię kilka razy. Posługiwanie się łyżką będzie większym wyzwaniem, ale spokojnie można sobie z tym poradzić, aby nadać odpowiedni kształt weź czystą łyżkę i umocz ją w zimnej wodzie, aby nadać kleksom odpowiedni okrągły jednolity kształt. Masa nie będzie przywierać do wilgotnej i zimnej łyżki. Piecz 12 min w temp 180⁰ C. Powinny być kruche na zewnątrz i delikatnie ciągnące się w środku.

Poczekaj aż makaroniki i marmolada wystygnie i przełóż je marmoladą. Jeśli Twoje makaroniki przywarły do papieru, wystarczy na kilka sekund umieścić papier z makaronikami nad wrzącą wodą. Do dekoracji użyj płatków róż i „przyklej” je kroplą marmolady na wierzchu. Możesz użyć barwników, aby nadać różne fantazyjne kolory Twoim ciasteczkom.

chefwszystkichchefow.blog.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation