Kuchnia

zapiekanki

Zapiekanka z mięsem pod pierzynką z purée

Składniki (dla 3 osób):
250 g mięsa mielonego wieprzowego
4 duże ziemniaki
1 łyżka masła
1/4 szkl. mleka
2 ząbki czosnku
2 szalotki
1 duża marchewka
1 łyżka oleju
4 plasterki żółtego sera
kilka łyżek wody gazowanej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka suszu natki pietruszki
1/2 łyżeczki bazylii
sól, pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy i smażymy na łyżce oleju do zeszklenia. Marchewkę kroimy na bardzo cienkie plasterki. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy papryką ostrą, bazylią i pieprzem. Smażymy, aż mięso będzie gotowe (ok 5 minut). Solimy do smaku. Dodajemy wodę gazowaną i marchewkę, zwiększamy ogień i smażymy cały czas mieszając, aż woda odparuje. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy plasterki sera.

2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy mleko, masło, gałkę muszkatołową i ugniatamy. Przeciskamy przez praskę bezpośrednio nad żaroodpornym naczyniem lub przekładamy ugniecione ziemniaki łyżką. Całość posypujemy natką pietruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy, odstawiamy na bok żeby "odetchnęła" (na około 10 minut) i podajemy. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation