Kuchnia

ciasta i inne słodkości

ptysie
składniki:
ciasto parzone na 18 sztuk:
1 szklanka wody
125 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 nieduże jajka

w rondelku zagotować wodę z masłem. na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. pozostawić do całkowitego ostudzenia. po tym czasie zmiksować z jajkami lub utrzeć drewnianą łyżką.
masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. można również wyłożyć łyżką. ptysie powinny mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości.

piec w temperaturze 200c przez 20 - 30 minut (ja piekę 25 minut). ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.

krem bezowy
150 g białka (z 5 dużych sztuk)
300 g cukru
150 g wody (ok 170 ml)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
sok z jednej cytryny

do garnka wsypujemy cukier i wodę. gotujemy syrop cukrowy do uzyskania tzw. odpowiedniej „próby”, zmniejszamy ogień pod syropem.
ubijamy białka na sztywną pianę, następnie cienkim strumieniem wlewamy gotujący się jeszcze syrop do białek (zaparzamy je) cały czas mieszając masę na wolnych obrotach. dodajemy wanilię i sok z cytryny, mieszamy przez chwilę mikserem. na końcu całą masę należy dobrze przemieszać szpatułką.


ptysie kroimy na pół. na dolną część ptysia rękawem cukierniczym wyciskamy masę, na wysokość ok. 5 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation