Kuchnia

Na słono

Bobotie – afrykańska zapiekanka

składniki:

mięso wołowe mielone - 500 gramów
Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
cebula - 2 sztuki
woda - 400 mililitrów
curry - 2 łyżki
kromki chleba - 4 sztuki
mleko - 500 mililitrów
jajka - 2 sztuki
liść laurowy - 2 sztuki
rodzynki - 100 gramów
olej do smażenia


Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Jak się zarumieni dodaj mięso oraz curry.
Gdy mięso będzie usmażone wlej wodę, dodaj rodzynki oraz Fix Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj ok. 10 minut.
Chleb namocz w mleku. Później odciśnij do i przełóż do miski.
Dodaj 250ml mleka i jajka. Wymieszaj ciasto.
Ułóż połowę ciasta na dnie naczynia żaroodpornego, które przykryj warstwą uduszonego mięsa wraz z sosem.
Całość przykryj pozostałym ciastem. Na wierzchu połóż listki laurowe. Piecz przez 45 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation