Kuchnia

ciasta i inne słodkości

Szybkie ciasto- Stefanka



Składniki na kwadratową blaszkę o boku 24-26 cm:

1 duże opakowanie herbatników (300 g)

1,1 litra mleka

4/5 szklanki kaszy manny błyskawicznej (a więc objętościowo 200 ml kaszy !)

20 dag cukru

20 dag masła

6 dag łuskanych orzechów włoskich

5 dag płatków migdałów

10 dag czekolady gorzkiej

2 łyżki ciemnego kakao



Przygotowanie:

Spód i boki foremki wykładamy papierem do pieczenia.

Na dnie kładziemy warstwę herbatników.

Orzechy niezbyt drobno siekamy.

Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier i kakao, dokładnie mieszamy.

Wlewamy litr mleka, zagotowujemy.

Ciągle mieszając wsypujemy powoli kaszę mannę.

Gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż masa zgęstnieje Wsypujemy orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.

1/3 gorącej masy wykładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wlewamy połowę pozostałej masy. Kładziemy kolejną warstwę herbatników i resztę masy. Przykrywamy herbatnikami.

Zagotowujemy pozostałe 100 ml mleka. Gdy zacznie się gotować, dodajemy połamaną czekoladę i ciągle mieszając, podgrzewamy na wolnym ogniu do chwili aż czekolada całkowicie się rozpuści.

Polewą smarujemy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation