Kuchnia

Małe co nieco

Suszony schab wieprzowy - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Kolejny mój przepis z serii: Wędliny domowe! Tym razem proponuję Wam przygotowanie schabu suszonego o dłuższym niż zwykle czasie dojrzewania.
Natomiast pierwsze trzy etapy przygotowania schabu przed włożeniem w pończochę były tym razem krótsze niż do tej pory, trwały po 24 godziny zamiast 36, ale okres suszenia trwał 2 tygodnie, wykorzystałam też inny zestaw przypraw. Zamiast majeranku zastosowałam suszone oregano, dodałam trochę suszonego czosnku, oraz dwa rodzaje papryki: ostrej, wędzonej papryki, oraz odrobinę pieprzu cayenne. Przyznajcie, że suszony schab wieprzowy wygląda apetycznie, ale aby poznać jego smak musicie pokusić się o wykonanie tego schabu, nie będziecie żałować!
--------------------------------
Inne moje propozycje na wędliny dojrzewające:
Schab dojrzewający (schab surowy suszony)
Schab z pończochy
Przepis na domową wędlinę ogonówka
Karkówka dojrzewającaPancetta (surowy suszony boczek zawijany)
Składniki:
§ 1 kg schabu wieprzowego bez kości
§ 1/2 szklanki cukru
§ 1/3 szklanki soli + 1 łyżeczka soli peklowej
§ 2 łyżki suszonego oregano
§ 1,5 łyżki wędzonej papryki Kotanyi
§ 1,5 łyżki ostrej papryki
§ 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
§ 1 łyżka suszonego czosnku
Przygotowanie:
Proces przygotowania tej wędliny trwa 2,5 tygodnia, ale wy możecie go skrócić lub wydłużyć w zależności od preferencji każdy lubi mniej lub bardziej podsuszoną wędlinę dojrzewającą. Ale czyż moja nie wygląda rewelacyjnie? Na początku schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Dokładnie obtaczamy schab w cukrze, przekładamy do metalowej keksówki i wkładamy do lodówki na 24 godziny, z mięsa wypłynęło sporo płynu, więc wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie opłukujemy mięso z soli, wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym i obtaczamy dokładnie w mieszance przypraw. Starajmy się to robić dokładnie, jakość i smak wędliny będzie właśnie od tego zależał. Wkładamy schab ponownie na 24 godziny do lodówki. Po tych 3 dniach płyn już raczej nie powstaje i zaczyna się etap suszenia.
4 dnia wyjmujemy schab z keksówki i wkładamy do pończochy / podkolanówki, ściśle związujemy na górze i wieszamy w suchym, przewiewnym miejscu. Ja powiesiłam na haczyku zaczepiając o drążek. Mój schab wisiał 2 tygodnie, podczas wysychania znacznie zmniejszała się jego objętość, wyglądał prawie jak suszona polędwica, ale taki był mój zamiar gdy kupowałam wąski, cienki schab. Po 2 tygodniach możemy go zdjąć i po wyjęciu z pończochy włożyć do lodówki. Schab po rozkrojeniu zawijamy go w bawełnianą ściereczkę lub gazę, możemy go wtedy przechowywać długo, ale czy wytrzymacie tak długo? U nas suszony schab wieprzowy zniknął w oka mgnieniu Po tym czasie możemy wyciągnąć z pończochy i konsumować, należy kroić wędlinę w bardzo cienkie plasterki.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation