Kuchnia

dobre

TORT TIRAMISU

Składniki:
Biszkopt

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem

750 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki (36%)
100 g cukru pudru
Dodatkowo

100 ml likieru amaretto
filiżanka mocnej kawy
100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier i nadal ubijać, na gładką, lśniącą pianę. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal miksując. Na koniec do piany wmiksować mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (miksować tylko do połączenia składników). Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm (dno tortownicy wyłożyć pergaminem, boków nie smarować) i piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serek mascarpone. Całość miksować do połączenia składników.
Jeden blat biszkoptu położyć na paterze, nasączyć kawą wymieszaną z amaretto i nałożyć 1/3 kremu i posypać 1/3 gorzkiej czekolady startej na tarce. Przykryć kolejnym blatem biszkoptu, który nasączyć kawą, nałożyć 1/3 kremu, posypać 1/3 czekolady i przykryć ostatnim blatem, który również nasączyć kawą. Pozostałą masę równomiernie rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Wierzch tortu posypać tartą czekoladą. Tort schłodzić przez kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation