Kuchnia

kulinaria

kluseczki ziemniaczane ze szpinakiem + polędwica wołowa w pikantnym sosie pomidorowym

Kluseczki ze szpinakiem a la śląskie:

puree ziemniaczane z wczoraj (ziemniaki, masło, śmietanka 18%, sól, pieprz, mielony kminek i gałka muszkatołowa)
mąką ziemniaczana
listki świeżego szpinaku podsmażone na oliwie z oliwek, doprawione solą



W miseczce mieszamy ziemniaki z usmażonym i posiekanym szpinakiem. Uklepujemy, rysujemy nożem krzyżyk po środku. 1/4 masy odkładamy na bok, w powstałą dziurkę wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak, żeby zrównała się z ziemniakami.
Mieszamy i robimy kuleczki, które następnie naciskamy kłykciem palca.
Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie aż wypłyną.



Polędwica w sosie pomidorowym (dla 4 osób)
400-500 g polędwicy wołowej
średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
garść suszonych pomidorów z zalewy
250 g pomidorków cherry
250 g sosu tomate frito lub przecieru pomidorowego z łyżeczką cukru
oliwa z oliwek
sól
pieprz
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka suszonego tymianku



Polędwicę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek. Na osobnej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, drobno posiekany czosnek i chilli oraz przyprawy. Dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory i obrane ze skórki pomidorki cherry.
Wcześniej nacinam im delikatnie skórkę, zalewam wrzątkiem a po chwili wrzucam do zimnej wody, Skórka wtedy o wiele ładniej schodzi.
Zamiast pomidorków cherry możecie użyć zwykłych pomidorów lub pomidorów z puszki.

Mieszkamy sos z polędwicą i chwile jeszcze gotujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation