Kuchnia

kulinaria

Pulpeciki w sosie koperkowym:

Przepis na pulpety (20 małych pulpecików):
500g mięsa mielonego dowolnej maści
3 czubate łyżki bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz
2 litry bulionu (lub 2 litry wody + 4 kostki)

Ciasto włożyć do miski, dodać bułkę tartą, wbić sparzone jajko i dokładnie wyrobić masę. Dodać do smaku sól i pieprz.

W garnku zagotować bulion. Z masy mięsnej formować małe kuleczki i wkładać je do gotującego się wywaru. Gotować około 10-15 minut.

Sos koperkowy:
1 litr bulionu z 10 pulpecikami
200ml śmietanki 30%
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
dwa duże pęczki koperku

Bulion z pulpecikami podgrzać.

Śmietankę wymieszać z mąką, wlać chochelkę ciepłego wywaru i wymieszać. Całość wlać do garnka z pulpetami i podgrzewać, aż sos zgęstnieje.

Na koniec umyty, osuszony koperek posiekać drobno i dodać do sosu, zamieszac i podawać.

Najlepiej smakują z ziemniaczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation