Kuchnia

herbata

Z Chaty Na Końcu Wsi: ŚWIĄTECZNY KOMPOT Z SUSZU

ŚWIĄTECZNY KOMPOT Z SUSZU
100 g suszonych jabłek
100 g suszonych gruszek - użyłam domowych suszonych ulęgałek
150 g suszonych śliwek - użyłam polskich, suszonych ciepłym powietrzem
2 litry wody
1 laska cynamonu
1-2 gwiazdki anyżu
8-10 goździków

opcjonalnie miód - radzę dosłodzić po przestudzeniu kompotu a najlepiej nie dosładzać :)


Przepis jest bardzo prosty, owoce zalewam zimną wodą, zagotowuję. Zmniejszam ogień, dorzucam przyprawy i gotuję pod przykryciem 30 minut.

* Gotujący się kompot ma mało wyrazisty smak, zawsze wydaje mi się, że jest mało słodki. Po przestudzeniu okazało się, że kompot jest idealny i niczego mu nie brakuje. *
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation