Kuchnia

Przepisy

Lavender plum berry cake with a lemon vanilla glaze czyli lawendowo śliwkowe ciasto z jagodami w polewie cytrynowo waniliowej.;-)

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
1/2 szklanki roztopionego masła
1 kubek jogurtu waniliowego pełnotłustego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka miodu
1 łyżka lawendy ususzonej lub świeżej
2 jajka
1 i 1/2 szklanki świeżych jagód
1/2 śliwki pokrojonej na ok. 2 centymetrowe kostki
3/4 szklanki maślanki

Polewa:
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki mleka
1 łyżka roztopionego masła
1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki ekstraktu z cytryny
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
szczypta soli

Dekoracja:
2 szklanki świeżych jagód
1/2 śliwki pokrojonej na księżyce
1 szklanka jerzyn

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Gdy wszystkie składniki się połączą odłóż miskę na bok. Teraz w dużej misce wymieszaj cukier, masło, jogurt, ekstrakt z wanilii, miód i lawendę. Miksuj mikserem na średnich obrotach na gładką masę. Do innego naczynia dodaj jajka, jedno po kolei, dobrze mieszając po każdym dodaniu jajka. Na przemian dodawaj masę z mąki i maślankę do jajek aż wszystko będzie dobrze wymieszane. Następnie dodaj jagody i kawałki śliwek delikatnie mieszając. Wlej ciasto do dobrze wysmarowanej formy do pieczenia (24x32) i piecz przez 30-40 min, aż ciasto będzie miało złoty kolor na górze.

Podczas gdy ciasto się piecze możesz przygotować polewę. Wszystkie składniki wymieszaj w misce na gładką masę, po czym odłóż na bok.

Wyjęte ciasto piekarnika odłóż na bok żeby ostygło. Kiedy będzie lekko ciepłe oblej je równomiernie całą polewą. Następnie udekoruj ciasto jagodami, kawałkami śliwek i jerzynami. Podawaj od razu. Smacznego! ;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation