Kuchnia

Desery

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

100 g kaszy jaglanej
90 ml mleka
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (może być zbożówka lub można pominąć)
szczypta soli

W garnku zagotuj 1 szklankę wody, dodaj sól i wsyp kaszę – gotuj pod przykryciem przez 8-10 minut. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia i odstaw do napęcznienia (około 40 minut). Ugotowaną kaszę przełóż do blendera lub malaksera i zmiksuj wraz z mlekiem. Następnie dodaj kakao, esencję oraz cukier z wanilią, rozpuszczoną czekoladę i kawę. Ponownie zmiksuj. Jeżeli jest taka potrzeba dodaj odrobinę miodu i ponownie wymieszaj (ja nie dodawałam). Krem czekoladowy przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce przez kilka dni – nie dłużej niż tydzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation