Kuchnia

dania rybne

Śledzie z suszonymi pomidorami
Składniki:

Dwa opakowania matiasów w oleju (można użyć też solonych)
4 cebulki
mała paczka rodzynków
pół szklanki oleju
łyżka cukru
odrobina soku z cytryny
dwa małe koncentraty pomidorowe
słoiczek suszonych pomidorów

Wykonanie:

Matiasy wymoczyć w wodzie (moje moczyły się jakieś 4 - 5 godzin), jeżeli używamy solonych. Jeżeli te z oleju, nie trzeba nic z nimi robić. Na dużą patelnię wlać olej i pokrojoną w kostkę cebulkę. Dusić do zeszklenia. Dodać koncentrat, rodzynki, doprawić do smaku cukier i sok z cytryny. Dusić ok. 5 min, aż sos uzyska jednolitą konsystencję. Sos ostudzić, do zimnego dodać pokrojone w małe kawałki suszone pomidory. Sosem przekładać śledzie, które wcześniej kroimy w kostkę (warstwami, na przemian, wszystkie śledzie muszą być przykryte). Odstawiamy do lodówki nawet na kilka dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation