Kuchnia

Sałatki, zapiekanki, itp

Składniki:



* 350 g mrożonego szpinaku

* 3 ząbki czosnku

* 3 duże jajka

* 1/2 łyżeczki soli

* 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

* 200 g wędzonego łososia w plastrach

* 1 opakowanie serka twarogowego z ziołami



Szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy z nadmiaru wody na gęstym sicie. Łączymy go z żółtkami, solą, startym na drobnych oczkach czosnkiem i gałką muszkatołową.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do szpinaku, delikatnie mieszając.

Blaszkę o wymiarach 28x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, lekko go natłuszczamy i wylewamy na niego masę szpinakową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut a następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto szpinakowe przekładamy na blat i zdejmujemy papier. Smarujemy je serkiem na którym układamy łososia i zwijamy ciasno w roladę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation