Kuchnia

Ciasta

FALE DUNAJU
(źródło: 103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI)

Składniki na ciasto:
kostka masła
25 dag cukru pudru
30 dag mąki tortowej
6 jaj
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
2 płaskie łyżki kakao
1 kg jabłek
Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem i dalej ucierać dodając mleko.
Ciasto podzielić na dwie części.
Z białek ubić pianę. Do jednej części ciasta dodać 2/3 piany, a do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać.
Do foremki wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne.
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Jabłka układać na wierzchu grubszą stroną lekko wciskając w ciasto.
Piec w temp. 180 st. C przez ok 40 minut.
Składniki na krem:
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 łyżki cukru pudru
kostka masła
olejek waniliowy
Ugotować budyń waniliowy/śmietankowy wedlug przepisu z cukrem.
Masło ucierać w cukrem i stopniowo dodawać budyń. Dodać olejek waniliowy.
Masę wyłożyć na zimne ciasto i zalać polewą.
Składniki na polewę:
10 dag margaryny
1 lyżka mąki ziemniaczanej
3 pełne łyżki kakao
2 łyżki mleka
10 dag cukru pudru
olejek rumowy
Wszystkie składniki wymieszać i zagotować na małym ogniu.

SMACZNEGO :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation