Kuchnia

Ciasta

EKSPRESOWE CIASTO JOGURTOWE

Uwaga!

Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać.

Tylko wymieszać!

Do wymieszania składników można użyć miksera, włączonego na bardzo wolnych obrotach, ale należy przestać miksować, jak tylko masa będzie jednolita.

SKŁADNIKI:

* jogurt naturalny ( w kubeczku ) – 180 g
Umyty kubeczek po jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników.
* mąka – 3 kubeczki
* cukier – 2,5 kubeczka
* cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
* jajko – 3 szt
* olej – 1 kubeczek
* cukier puder do posypania

UWAGA!
Ciasto jest słodkie – śmiało można zmniejszyć ilość cukru wg. własnych upodobań.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę.

Przekładamy do niedużej formy ( u mnie 22×26 ) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 30 minut.

Sprawdzamy patyczkiem.

W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.



*Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy jeszcze ciepłe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation