Kuchnia

słodkości1

Orzechowe trójkąty
Składniki:
Ciasto kruche:

300g mąki pszennej
130g masła lub margaryny
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka

Masa:

200g masła
200g cukru
200g orzechów laskowych posiekanych
200g migdałów posiekanych
4 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki wody
6 łyżek dżemu morelowego (lub brzoskwiniowego)
250g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Masło (lub margarynę) posiekać nożem z mąką. Dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka i zagnieść kruche ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 30 min.
Przygotować masę. Masło roztopić w garnku. Dodać cukier, cukier waniliowy, wodę, orzechy i migdały. Gotować na małym ogniu przez 5 min.
Formę o wymiarach 30 x 40cm posmarować margaryną i posypać mąką. Spód formy wykleić ciastem kruchym. Ciast posmarować dżemem. Masę karmelowo- orzechową wylać na dżem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 40 min. w temperaturze 180°C. Ostudzić.
Ciasto pokroić na trójkąty.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Przy pomocy pędzla wysmarować wszystkie boki trójkątów. Położyć najlepiej na kratce z piekarnika i pozostawić do wyschnięcia.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation