Kuchnia

dla rodzinki

Rogale maślane - Przepisy, Bułki, Rogale - Wrząca Kuchnia
Składniki

25 g świeżych drożdży (1 łyżka drożdży suszonych)
1 szklanka mleka
125 g masła
90 g cukru
1/2 łyżeczki soli
3 duże jajka
650 - 670 g mąki pszennej
4 - 5 łyżek roztopionego masła (do smarowania ciasta)
Przygotowanie
Krok 1

Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Zaczyn dobrze wymieszać i odstawić, aż drożdże zaczną „pracować”. Pozostałe mleko wlać do większego garnka i zagotować (3/4 szklanki), dodać masło i cukier. Wymieszać, aż masło się roztopi. Do wystudzonego mleka wbić jajka i wymieszać. Wsypać 650g mąki (przesianej), dodać rozczyn i wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypać pozostałą część mąki (max. 20g). Ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h, aż podwoi objętość.
Ciasto podzielić na 3 równe części (najlepiej zważyć). Każdą część wałkować na koło o średnicy ok. 28cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i podzielić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie nałożyć nadzienie (marmolada, powidła), zwijać rogaliki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmarować roztopionym masłem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec 8 – 10 minut w temperaturze 200ºC. Upieczone, gorące rogaliki ponownie posmarować masłem. Zostawić do wystygnięcia.
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/bulki/rogale-maslane/#sthash.gEcwwhD6.dpuf" rel="nofollow noopener noreferrer">http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/bulki/rogale-maslane/#sthash.gEcwwhD6.dpuf
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/bulki/rogale-maslane/#sthash.gEcwwhD6.dpuf" rel="nofollow noopener noreferrer">http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/bulki/rogale-maslane/#sthash.gEcwwhD6.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation