Kuchnia

słodkości2

Murzynek z nutą korzenną przełożony kremem tiramisu

SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki,
200 g masła,
4 jajka,
2 czubate łyżki kakao,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
1 i 1/3 szklanki cukru,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 łyżki wody,
1/4 szklanki soku jabłkowego Ogrody Sabinu,
400 ml zimnego mleka,
1 krem tiramisu Dr Oetker.
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, mieszamy by cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie dodajemy wodę, przyprawę do piernika i kakao- mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Gdy masa ostygnie dodajmy pojedynczo żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Po połączeniu się składników dodajemy mąkę przesianą z sodą oczyszczoną. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po wyciągnięciu ciasta odstawiamy do ostudzenia. Miksujemy krem tiramisu z mlekiem. Ciasto przekrawamy na pół i każdą połowę nasączamy sokiem jabłkowym. Ciasto przekładamy kremem i składamy. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation