Kuchnia

słodkości2

Tiramisu z zieloną herbatą

(dla 4 osób)

250 g sera mascarpone,
200 ml śmietanki kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
1 łyżka chińskiej zielonej herbaty zmiksowanej na proszek,
kawałek gotowego ciasta biszkoptowego (lub 12 podłużnych biszkoptów),
200 ml mocnej kawy (ostudzonej),
4 łyżki słodkiego wina (może być "wino" śliwkowe),
4 łyżki wody,
po kawałku ciemnej i białej czekolady

Mascarpone mieszamy ze śmietanką za pomocą rózgi na jednolitą masę. Masę możemy też lekko ubić - będzie bardziej puszysta. Dodajemy cukier puder i zieloną herbatę, mieszamy. Kawę, alkohol i wodę wlewamy do szerokiego naczynia, w takiej mieszance zwilżamy kawałki biszkoptu (lub biszkopciki). Połowę układamy na dnie miski, pokrywamy połową kremu, znowu przekładamy ciastkami, a na wierzchu kładziemy resztę kremu. Deser wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation