Kuchnia

desery w pucharkach

Tiramisu przepis na klasyczny, prosty włoski deser z mascarpone

Tiramisu przepis składniki:

3 żółtka jajek

3 łyżki cukru

250 gramów serka mascarpone

małe opakowanie biszkoptów

spora filiżanka czarnej, mocnej kawy

solidny chlust amaretto lub innego alkoholu ja użyłam rumu

odrobina kakao do posypywania każdej warstwy biszkoptów i oczywiście z wierzchu

Tiramisu przepis przygotowanie:

Do miski wrzucić 3 dobrze oddzielone żółtka jaj i dosypać do nich 3 łyżki cukru – miksować do uzyskania gęstej, jasnożółtej masy a la koglu moglu.

Do gładkiej masy z żółtek i cukru należy dodać opakowanie serka mascarpone i solidnie wymieszać masy – najlepiej mikserem.

W międzyczasie zaparzyć mocną kawę i gdy trochę przestygnie dolać do niej około 60 ml alkoholu – w oryginalnym przepisie jest to amaretto, ale można użyć tego co jest pod ręką.

Biszkopty namaczać dosłownie 2 sekundy w kawie i układać w naczyniu. Warstwę biszkoptów posypać delikatnie kakao, a następnie przesmarować masą z żółtek i sera mascarpone.

Układać tyle warstw ile się Wam podoba – ja ułożyłam 2, całość oprószyć kakao.

Deser należy chłodzić co najmniej 4 godziny – najlepszy jest nazajutrz.

Delikatna chmurka tiramisu ukoi wszystkie lęki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation