Kuchnia

desery w pucharkach

Deser truskawkowo kokosowy
Składniki: (4-5 porcji)
350 g mielonego twarogu (u mnie President)
300 g mleka kokosowego
3-4 łyżki cukru brzozowego
2 łyżki Malibu
4 łyżeczki żelatyny
około 2 szklanki posiekanych truskawek (lub mieszanki truskawek, malin, jagód/borówek amerykańskich)
1 galaretka truskawkowa
4 pucharki o pojemności 300 ml lub 5 o pojemności 250 ml
Wykonanie:
Przygotować galaretkę wg. przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o około 1/5. (Uwaga: Standardowo 1 opakowanie galaretki jest na 500 ml wody, przy tym przepisie należy użyć około 400 ml gorącej wody aby galaretka mocniej “trzymała” dużą ilość owoców.) Odstawić do ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć w 3-4 łyżkach zimnej wody. Odstawić aby napęczniała (5-10 minut).
Twaróg, mleko kokosowe, Malibu i cukier (ilość dostosować do własnego smaku) ubić mikserem na jednolity krem.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej (moc 600 około 20-40 s). Do ciepłej, płynnej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej i dokładnie rozmieszać. (Uwaga: Dzięki temu łatwiej będzie potem równomiernie wymieszać żelatynę z masą serową oraz uniknąć żelatynowych grudek.)
Żelatynę (wymieszaną jak wyżej) dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać i rozlać do przygotowanych pucharków. Wstawić do lodówki na około 30 minut, do momentu aż masa się zetnie.
Na wierzchu ściętej masy serowej ułożyć warstwę owoców i zalać tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki aby galaretka się ścięła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation