Kuchnia

Pierogi i Kluchy

Kopalnia Smaków...: Pierogi żytnie z zieloną soczewicą
Ciasto :
410 g mąka żytnia ( użyłam typ 1400 ale można zarówno typ 720 i 2000)
90 g skrobia ziemniaczana
160 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1 jajko (można pominąć - należy wówczas dodać odrobinę więcej wody )

Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto.
Jeżeli jest lepkie można dodać więcej mąki .
Ciasto pierogowe żytnie nie będzie miało sprężystości i nie będzie "ściągało" się jak guma.
Jest bardziej podatne na formowanie i wałkowanie.


Farsz :
1 szklanka suchej soczewicy zielonej(można użyć czerwonej)
1 duża cebula
kilka łyżek oliwy
sól ,pieprz

Soczewicę zalewamy wodą tak aby woda była na 3 cm ponad soczewicę.
Lekko solimy i gotujemy około 25 minut lub do miękkości.
Osączamy na sitku studzimy i mielimy w maszynce .
Połowę cebuli siekamy drobno i przesmażamy na oliwie .
Dodajemy do soczewicy , doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto wałkujemy i wyciskamy szklanką kółka , faszerujemy soczewicą.
Gotujemy pierogi na osolonym wrzątku około minuty po wypłynięciu na wierzch .
Drugą połowę cebuli drobno siekamy i przesmażamy na pozostałej oliwie.
Pierogi podajemy z przesmażoną cebulką.
Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation