Kuchnia

mąka

Chałwowiec bez pieczenia

Masa chałwowa :

300 g miękkiego masła
250 g chałwy
5 żółtek
1,5 szklanki mleka
1oo g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy ( użyłam 16 g )
2 łyżki likieru Amaretto ( można zastąpić kawowym lub Whisky )
Ponad to :

1,5 szklanki mocnej słodzonej kawy
2 łyżki likieru Amaretto
około 250 g herbatników kakaowych ( użyłam cynamonowych )
16 biszkoptów ladyfingers
1/2 słoiczka konfitury wiśniowej ( u mnie dżem pomarańczowy )
W rondelku umieszczamy cukier i szklankę mleka. Zagotowujemy. W tym czasie żółtka miksujemy z cukrem waniliowym, mąką i resztą mleka. Miksujemy na gładką masę. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy masę żółtkową i cały czas mieszając gotujemy aż uzyska konsystencję gęstego budyniu.

Zestawiamy z ognia. Przykrywamy folią spożywczą ale tak aby folia dotykała budyniu ( nie zrobi nam się wtedy kożuch ), odstawiamy do ostygnięcia.

Chałwę rozgniatamy widelcem na papkę. Masło miksujemy aż stanie się białe i puszyste. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo chałwę. Po chałwie dalej miksujemy tym razem dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Na sam koniec dolewamy likier. Miksujemy. Masa nie powinna mieć grudek.

Formę do pieczenia o wymiarach 21x21 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Do ostudzonej kawy dodajemy likier. Mieszamy.

3-4 łyżki masy chałwowej odkładamy do osobnej miseczki. Użyjemy jej na wierzch ciasta.

Herbatniki krótko moczymy w kawie po czym układamy ściśle na dnie formy. Na ciastka wykładamy połowę masy chałwowej. Następnie w kawie krótko maczamy biszkopty i układamy na masie lekko dociskając. Przestrzenie pomiędzy biszkoptami smarujemy dżemem. Na biszkopty wykładamy drugą część masy a na wierzchu układamy ponownie krótko zamoczone w kawie herbatniki. Na samej górze rozsmarowujemy odłożona wcześniej masę chałwową, równamy wierzch, posypujemy kakao lub startą czekoladą.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation