Kuchnia

Przepisy

Wykaz produktów wskazanych i zakazanych dla grupy "B"

MIĘSA I DRÓB
Jedz: ba­ra­ni­nę, dzi­czy­znę, ja­gnię­ci­nę, kró­li­ka.
Uni­kaj : wie­przo­wi­ny, gęsi, kacz­ki, kur­cza­ków, ku­ro­pa­twy, prze­pió­rek, be­ko­nu, serc, szyn­ki,.
RYBY I OWOCE MORZA
Jedz: dor­sza, flą­drę, ło­so­sia, je­sio­tra, ka­wior, ma­kre­lę, młode szczu­pa­ki, morsz­czu­ka, pstrą­ga mor­skie­go, sar­dyn­kę, szczu­pa­ka, solę.
Uni­kaj: bie­łu­gi, ho­ma­ra, ostryg, ośmior­ni­cy, raka, kraba, kre­we­tek, ło­so­sia wę­dzo­ne­go, małży, oko­nia mor­skie­go, sar­de­li, śli­ma­ków, wę­go­rza.
JAJA I NA­BIAŁ
Jedz: chude lub 2% mleko, jo­gurt, jo­gurt z owo­ca­mi, kefir, mleko owcze, sery
Uni­kaj: lodów, serów ple­śnio­wych.
OLEJE I TŁUSZ­CZE
Jedz: olej z oli­wek.
Uni­kaj: oleju ba­weł­nia­ne­go, oleju z ku­ku­ry­dzy, oleju z orzesz­ków ziem­nych, oleju se­za­mo­we­go, oleju sło­necz­ni­ko­we­go.
ORZE­CHY I PEST­KI
Więk­szość orze­chów i pe­stek nie jest wska­za­na dla grupy B.
Uni­kaj szcze­gól­nie: masła se­za­mo­we­go, masła sło­necz­ni­ko­we­go, masła orze­cho­we­go, orze­chów ner­kow­ca, na­sion pinii, orze­chów pi­sta­cjo­wych, maku, pe­stek dyni, pe­stek sło­necz­ni­ka, sie­mie­nia se­za­mu.
RO­ŚLI­NY STRĄCZ­KO­WE
Jedz: fa­sol­kę ner­ko­wa­tą.
Uni­kaj: fa­so­li aduke, azuki, czar­nej, „czar­ne oczko”, gar­ban­zo, pinto, so­cze­wi­cy ame­ry­kań­skiej, czer­wo­nej, zie­lo­nej.
ZBOŻA
Jedz: or­kisz, otrę­by owsa, otrę­by ry­żo­we, owsian­kę, proso, ryż dmu­cha­ny.
Uni­kaj: ama­ran­thu­sa, gryki, jęcz­mie­nia, kasz, ku­ku­ry­dzian­ki, otrę­bów pszen­nych, płat­ków ku­ku­ry­dzia­nych, żyta.
CHLEB I GRZAN­KI
Jedz: chleb z brą­zo­we­go ryżu, chleb es­seń­ski i Eze­chie­la, wafle ry­żo­we, pie­czy­wo chrup­kie.
Uni­kaj: bułek ku­ku­ry­dzia­nych, chle­ba z otrę­bów pszen­nych, chle­ba wie­lo­ziar­ni­ste­go, chle­ba żyt­nie­go, chru­pek żyt­nich, mąki durum, pszen­ne­go chle­ba.
ZIAR­NA I MA­KA­RO­NY
Jedz: mąkę z owsa, mąkę ry­żo­wą.
Uni­kaj: dzi­kie­go ryżu, kasz, Kus-ku­su, mąki jęcz­mien­nej, mąki pszen­nej, mąki żyt­niej, pszen­nej mąki durum.
WA­RZY­WA
Jedz: ba­kła­ża­na, bo­twin­kę, bro­ku­ły, bu­ra­ki, bruk­sel­kę, ka­pu­stę białą i czer­wo­ną, ka­pu­stę chiń­ską, ka­la­fio­ra, mar­chew, pa­ster­nak, pie­trusz­kę, pa­pry­kę czer­wo­ną, zie­lo­ną, żółtą.
Uni­kaj: awo­ka­do, dyni, kar­czo­cha ame­ry­kań­skie­go, kar­czo­cha je­ro­zo­lim­skie­go, rzod­kiew­ki, ku­ku­ry­dzy bia­łej i żół­tej, oli­wek czar­nych, oli­wek grec­kich, oliw­ki hisz­pań­skiej, oli­wek zie­lo­nych, po­mi­do­rów, ra­bar­ba­ru.
OWOCE
Jedz: ana­na­sa, ba­na­na, czar­ne wi­no­gro­na, je­ży­nę, pa­pa­ję, śliw­ki, wi­no­gro­na.
Uni­kaj: gra­na­tów, ka­ram­bo­li, opun­cji, orze­chów ko­ko­so­wych.
SOKI
Pij: sok z ana­na­sa, sok z ka­pu­sty, sok z papai, sok z wi­no­gron, sok z żu­ra­wi­ny.
Uni­kaj: soku po­mi­do­ro­we­go.
PRZY­PRA­WY
Jedz: curry, chrzan, imbir, pieprz cay­en­ne, pie­trusz­ka.
Uni­kaj: cy­na­mo­nu, czar­ne­go i bia­łe­go mie­lo­ne­go pie­przu, esen­cji mig­da­ło­wej, ziela an­giel­skie­go, skro­bi ku­ku­ry­dzia­nej, słodu jęcz­mien­ne­go, sy­ro­pu ku­ku­ry­dzia­ne­go, ta­pio­ki, że­la­ty­ny.
HER­BAT­KI ZIO­ŁO­WE
Pij: imbir, lu­kre­cję, li­ście malin, miętę pie­przo­wą, owoce dzi­kiej róży, pie­trusz­kę, szał­wię, żeń-szeń.
Uni­kaj: alo­esu, chmie­lu, czer­wo­nej ko­ni­czy­ny, dzie­wan­ny, go­rycz­ki, ko­zie­rad­ki po­spo­li­tej, lipy, pod­bia­łu.
UŻYW­KI
Pij: zie­lo­ną her­ba­tę.
Uni­kaj: co­ca-co­li, li­kie­rów, na­po­jów ga­zo­wa­nych, wody so­do­wej.
DO­DAT­KI
Uni­kaj: ket­chu­pu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation