Wykaz produktów wskazanych i zakazanych dla grupy "B"
MIĘSA I DRÓB
Jedz: baraninę, dziczyznę, jagnięcinę, królika.
Unikaj : wieprzowiny, gęsi, kaczki, kurczaków, kuropatwy, przepiórek, bekonu, serc, szynki,.
RYBY I OWOCE MORZA
Jedz: dorsza, flądrę, łososia, jesiotra, kawior, makrelę, młode szczupaki, morszczuka, pstrąga morskiego, sardynkę, szczupaka, solę.
Unikaj: bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia morskiego, sardeli, ślimaków, węgorza.
JAJA I NABIAŁ
Jedz: chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, sery
Unikaj: lodów, serów pleśniowych.
OLEJE I TŁUSZCZE
Jedz: olej z oliwek.
Unikaj: oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego.
ORZECHY I PESTKI
Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B.
Unikaj szczególnie: masła sezamowego, masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechów pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu.
ROŚLINY STRĄCZKOWE
Jedz: fasolkę nerkowatą.
Unikaj: fasoli aduke, azuki, czarnej, „czarne oczko”, garbanzo, pinto, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.
ZBOŻA
Jedz: orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsiankę, proso, ryż dmuchany.
Unikaj: amaranthusa, gryki, jęczmienia, kasz, kukurydzianki, otrębów pszennych, płatków kukurydzianych, żyta.
CHLEB I GRZANKI
Jedz: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński i Ezechiela, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie.
Unikaj: bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum, pszennego chleba.
ZIARNA I MAKARONY
Jedz: mąkę z owsa, mąkę ryżową.
Unikaj: dzikiego ryżu, kasz, Kus-kusu, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki żytniej, pszennej mąki durum.
WARZYWA
Jedz: bakłażana, botwinkę, brokuły, buraki, brukselkę, kapustę białą i czerwoną, kapustę chińską, kalafiora, marchew, pasternak, pietruszkę, paprykę czerwoną, zieloną, żółtą.
Unikaj: awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, rzodkiewki, kukurydzy białej i żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek zielonych, pomidorów, rabarbaru.
OWOCE
Jedz: ananasa, banana, czarne winogrona, jeżynę, papaję, śliwki, winogrona.
Unikaj: granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych.
SOKI
Pij: sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z winogron, sok z żurawiny.
Unikaj: soku pomidorowego.
PRZYPRAWY
Jedz: curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka.
Unikaj: cynamonu, czarnego i białego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, ziela angielskiego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny.
HERBATKI ZIOŁOWE
Pij: imbir, lukrecję, liście malin, miętę pieprzową, owoce dzikiej róży, pietruszkę, szałwię, żeń-szeń.
Unikaj: aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki pospolitej, lipy, podbiału.
UŻYWKI
Pij: zieloną herbatę.
Unikaj: coca-coli, likierów, napojów gazowanych, wody sodowej.
DODATKI
Unikaj: ketchupu.
MA==