Kuchnia

kuchnia

Kremowa zupa marchewkowa

SKŁADNIKI (na 2 porcje)
- 6 marchewek
- 2 malutkie marchewki do dekoracji
- 700 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprz do smaku
- imbir zmielony do smaku
- kasza jaglana ( około 2 łyżki suchej kaszy na porcję)

PRZYGOTOWANIE :
Ugotowane w bulionie marchewki miksujemy w blenderze i dodajemy do nich stopniowo bulion drobiowy. Radzę nie wlewać od razu podanej ilości bulionu tylko dodawać go po trochu i sprawdzać konsystencję zupy, bo jeśli kupicie nieco mniejsze marchewki zupa nie będzie zbyt gęsta. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem. Zupa powinna miec konsystencję śmietany.
Zupę przelewamy do miseczek. Ja podałam swoją w naczyniach żaroodpornych, bo przed podaniem podgrzałam ją nieco w piekarniku.
Przygotowujemy kaszę jaglaną.1/2 szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką gorącej wody, delikatnie solimy.
Przekładamy do rondelka , dodajemy 1/2 łyżeczki masła i gotujemy około 15 minut. Tuż przed podaniem dodajemy do zupy.
Dekorujemy małymi marchewkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation