Kuchnia

Wege

Zakręcona pizza

Składniki na 1 zakręconą pizzę:

2 płaty ciasta francuskiego na maśle (320 g x 2 ), może być mrożone
3/4 szklanki sosu pomidorowego (można wykorzystać sos do domowej pizzy)
suszone lub świeże zioła do posypania, jeśli nie były dodane do sosu pomidorowego
150 - 200 g tartej mozarelli

Ponadto:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania

Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone należy wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej, wtedy nie kurczy się podczas pieczenia.

Nożem do pizzy (lub zwykłym nożem) wyciąć w każdym płacie ciasta francuskiego dwa kwadraty, następnie zaokrąglić ich brzegi odcinając nożem rogi ciasta. Pierwsze koło z ciasta ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Posmarować sosem pomidorowym, następnie posypać ziołami i tartą mozarellą. Przykryć drugim kołem wyciętym z ciasta francuskiego. Na samym środku koła postawić szklankę o niedużej średnicy. Przecinając nożem dwie warstwy ciasta wycinać paski, które następnie skręcać wokół własnej osi, tyle razy, na ile pozwoli ciasto, skleić na końcu, ściskając ciasto - jak na zdjęciu poniżej (z reszty ciasta można przygotować szybkie ciasteczka francuskie z owocami lub dżemem). Całość posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody.

Piec w temperaturze 200 - 210 ºC przez około 15 - 17 minut lub do zarumienienia, w razie potrzeby przekręcając blachę podczas pieczenia by ciasto równo się dopiekło. Wyjąć, podawać gorące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation