Kuchnia

Wege

Uszka ze szparagami
Składniki na 3 - 4 porcje:

1 pęczek zielonych szparagów
1 cukinia
1 ząbek czosnku
skórka otarta z 1/2 cytryny
oliwa

300 g makaronu orchiette lub innego drobnego
sól i czarny pieprz
do podania: świeża bazylia oraz migdałowy parmezan lub płatki drożdżowe
Przygotowanie:

W garn­ku za­go­to­wać oso­lo­ną wodę na ma­ka­ron. Szpa­ra­gi oczy­ścić, odła­mać grube końce i obrać, na­stęp­nie po­kro­ić na cien­kie ta­lar­ki, a zie­lo­ne czub­ki prze­kro­ić na pół. Cu­ki­nię wy­szo­ro­wać, prze­kro­ić wzdłuż na ćwiart­ki, a na­stęp­nie po­kro­ić na pla­ster­ki.
Do go­tu­ją­cej się wody dodać ma­ka­ron, go­to­wać zgod­nie z in­struk­cją na opa­ko­wa­niu. Kiedy bę­dzie go­to­wy odlać 1/4 szklan­kę wody, resz­tę od­ce­dzić.
Na dnie dużej pa­tel­ni roz­grzać oliwę. Czo­snek po­sie­kać, dodać na roz­grza­ną oliwę razem ze skór­ką cy­try­no­wą i sma­żyć przez 1 mi­nu­tę. Na­stęp­nie dodać po­kro­jo­ne wa­rzy­wa i sma­żyć przez 3 – 4 mi­nu­ty.
Po upły­wie tego czasu dodać ma­ka­ron, za­cho­wa­ną wodę z go­to­wa­nia oraz sporą szczyp­tę soli, czar­ne­go pie­przu i wy­mie­szać. Pod­grze­wać kilka minut na dużym ogniu, po­da­wać go­rą­ce ze świe­żą ba­zy­lią i mig­da­ło­wym par­me­za­nem albo płat­ka­mi droż­dżo­wy­mi.

Po­ra­dy:

Ma­ka­ron orec­chiet­te można kupić w do­brze za­opa­trzo­nych de­li­ka­te­sach. Za­miast niego mo­że­cie użyć po­dob­nych, drob­nych kształ­tów; czyli na przy­kład po­pu­lar­nych mu­sze­lek lub ko­kar­dek.
Woda od­la­na z go­to­wa­nia ma­ka­ro­nu spra­wia, że sos jest gęst­szy i jesz­cze smacz­niej­szy. W ten spo­sób Włosi przy­go­to­wu­ją wiele sosów i warto wy­ko­rzy­stać ten spo­sób sto­so­wać go­tu­jąc inne ma­ka­ro­no­we dania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation