Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

kuchnia jesień

Przepis "Canederli - kulki z czerstwego chleba"

1/2 kg czerstwego chleba
1/2 litra mleka
1 łyżka masła
pół cebuli
ok. 100 g resztek wędlin ( ja użyłam boczku i wędzonej polędwicy)
1 i 1/2 łyżki mąki + trochę do obtoczenia
1 jajko
50 g startego żółtego sera
sól, pieprz
ok. 1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego do gotowania canederli
Opis:
Canederli, to potrawa typowa dla krajów południowych, tj. Włoch i Austrii. Jest klasycznym daniem tzw. kuchni ubogiej. Osobiście zakochałam się w tym daniu... Niby niepozorne, ale jakże intrygujące i niebanalne, ni to kulki ni pulpety z czerstwego chleba z dodatkiem wędlin, żółtego sera i podsmażonej na maśle cebuli. Dziecinnie proste w przygotowaniu, choć trochę czasochłonne, ale naprawdę warto. Polecam z całego serca. Świetny sposób na spożytkowanie czerstwego chleba i wykorzystanie resztek wędlin. Zazwyczaj podaje się je z rosołem, albo solo, polane roztopionym masłem i posypane startym serem. Jak dla mnie obie wersie smakują wyśmienicie:)


Chleb pozbawić skórki, rozkruszyć i zalać mlekiem. Odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie dobrze wycisnąć i przełożyć do miski.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę wędliny, podsmażyć. Ostudzić i dodać do chleba. Do masy chlebowej wbić jajko, dodać mąkę i starty ser. Przyprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie zagnieść. Z masy formować kule wielkości mandarynek, obtoczyć każdą w mące, ułożyć na czystej ściereczce, odstawić na ok. pół godziny aby obeschły.
Kulki wrzucać na wrzący bulion. Gotować ok. 25-30 minut.
Podawać z rosołem lub polane masłem i posypane startym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation