Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

SKŁADNIKI

2 PORCJE
1 pojedynczy filet z kurczaka (użyłam zagrodowego)
sól, pieprz, oliwa
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny lub 4 łyżki białego wina
4 łyżki masła
150 g pomidorków koktajlowych
120 g makaronu
pół pęczka bazylii
opcjonalnie: pół łyżeczki nasion kopru włoskiego i tarty parmezan



PRZYGOTOWANIE

Filet kurczaka położyć na desce i naciąć w najgrubszej części w 2 miejscach tworząc "palce" (widać to na zdjęciu przy TYM PRZEPISIE). Doprawić solą, pieprzem i wysmarować oliwą.
Nastawić do ugotowania makaron, czosnek pokroić na plasterki, pomidorki na połówki.
Rozgrzać patelnię z łyżeczką oliwy, położyć filet z kurczaka i smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut aż będzie ładnie zrumieniony, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Pod koniec skropić filet sokiem z cytryny lub winem i odparować. Przewrócić na drugą stronę, włożyć na patelnię łyżeczkę masła, dodać czosnek i podsmażać ok. 1-2 minuty aż się zrumieni. Dodać też nasiona kopru włoskiego jeśli ich używamy.
Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe oraz 2 łyżki masła i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. W międzyczasie jeszcze raz przewrócić mięso. Dodać bazylię, resztę masła i wymieszać. Odstawić z ognia, zrobić miejsce na brzegu patelni i włożyć makaron. Można posypać tartym parmezanem, udekorować świeżą bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation