Kuchnia

Kulinarnie

Ciasto drożdżowe z budyniem i rabarbarem

Składniki:
•250 g mąki (u mnie 150 g pszennej i 100 g pełnoziarnistej)

•100 ml mleka
•180 g cukru
•cukier waniliowy
•50 g miękkiego masła
•1 opakowanie suszonych drożdży
•szczypta soli
•0,5 kg umytego obranego rabarbaru
•1 budyń waniliowy lub śmietankowy
•400 ml mleka
•150 g mąki (wzięłam pełnoziarnistą)
•75 g miękkiego masła
•75 g cukru

•8-10 łyżek cukru pudru
•2 łyżki soku z cytryny

Zaczynamy od ciasta. Do ciepłego mleka (ja podgrzewam chwilę w mikrofalówce) dodajemy drożdże, 2 łyżki mąki, łyżkę cukru, mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 min.


Rabarbar kroimy na ok.1-2 cm kawałki i wracamy do ciasta. Do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę i cukier, cukier waniliowy, miękkie masło (u mnie roztopione) i sól. Całość wyrabiamy ok. 10 min. by powstało gładkie ciasto odchodzące od ręki. Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie robimy budyń - zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tymże zmniejszamy ilość mleka do 400 ml. Gotowy budyń odstawiamy by ostygł. Robimy również kruszonkę - mąkę, masło i cukier zagniatamy razem.


Po godzinie ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy kwadratowej 25x25 cm. Ciasta nie trzeba rozwałkowywać, można wylepić nim formę palcami. Na cieście rozsmarowujemy zimny budyń, na budyń kładziemy pokrojony rabarbar, a na wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach.



Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto na ok. 30 min i przyrządzamy lukier - cukier ucieramy na gęstą białą masę z sokiem z cytryny. Polewamy ciasto i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation