Kuchnia

Drób na różne sposoby

Kurczak po grecku

Super prosty na obiad.

Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy z oliwek/oleju
4 ząbki czosnku
1/2 łyżki oregano
1 średnia cytryna
1/2 łyżeczki soli
pieprz
garść natki pietruszki
ok. 1,5 kg kawałków kurczaka (nóżek, udźcy, udek, najlepiej z kością - próbowałam piersi z kurczaka, ale to nie to)

Przepis:
Przygotowujemy marynatę: łączymy ze sobą jogurt, oliwę/olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól, pieprz, otartą skórkę i sok z połówki cytryny. Dorzucamy garść lekko posiekanej pietruszki, mieszamy. Dodajemy kurczaka, pokrywamy go marynatą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Kurczaka można przyrządzić na grillu lub w piekarniku. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, pieczemy przez 45-60 minut, dopóki wierzch się nie zarumieni w naczyniu żaroodpornym.

Uwagi: jeśli nie przepadasz za mocno czosnkowymi daniami, dodaj 2 ząbki, zamiast 4.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation