Kuchnia

Sałatki i Sałaty

Bazyliowy krem

Ma piękny zielony kolor, puszystą konsystencje, a przygotujecie go w nie więcej niż 3 minuty. Wystarczy w blenderze wymieszać łyżkę oliwy, 4 łyżki jogurtu greckiego, garść bazylii i ząbek czosnku, a następnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Ewentualnie możecie dodać łyżeczkę soku z cytryny.
Najlepiej pasuje do sałatek z: pomidorami, ogórkami, awokado, kaszami, szpinakiem i rybami.
Cytrusowy dressing

To mikstura, która sprawdza się nie tylko, jako sosy do sałatek, ale i marynata do mięsa. Łączymy ze sobą łyżkę miodu, 2 łyżki oliwy, sok z połówki pomarańczy, łyżkę z soku z cytryny oraz szczyptę kuminu. Solimy i pieprzymy do smaku.
Najlepiej pasuje do sałatek z: pieczoną marchwią, orzechami, mięsem, dynią.

Musztardowy duet

Musztarda z miodem? Palce lizać! Wystarczy połączyć ze sobą łyżkę miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki musztardy francuskiej oraz łyżeczkę musztardy dijon, a następnie doprawić.
Najlepiej pasuje do sałatek z: mięsem, łososiem, ananasem, bakłażanem, jarmużem.

Orientalny mix

Nadaje zwykłej sałatce bardzo nietypowy smak, a wszystko to dzięki tahini. Łyżkę pasty sezamowej łączymy z dwiema łyżkami oliwy z oliwek oraz 2 łyżeczkami miodu. Warto dołączyć dla równowagi również sok z cytryny.

Najlepiej pasuje do sałatek z: kurczakiem, orzechami, owocami, cieciorką, awokado, granatu.

Lato na talerzu

I to o każdej porze roku, bowiem do sosu można użyć niekoniecznie świeżych malin (choć latem oczywiście warto). Wystarczy nam łyżka konfitury malinowej, 2 łyżeczki balsamico oraz dwie łyżeczki oliwy z oliwek.
Najlepiej pasuje do sałatek z: rukoli, mięs, fety.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation