Kuchnia

zdrowo, zielono, kolorowo

Pokrzywa
Pokrzywa kojarzy nam się raczej nieprzyjemnie. Postrzegana jest często jako pospolity chwast, zapewne niejednokrotnie była również powodem nieprzyjemnych dla nas poparzeń. Tymczasem jest źródłem wielu witamin i dobroczynnych substancji. Korzystnie wpływa na poziom hemoglobiny, jest więc polecana przy anemii. Jej właściwości przeciwkrwotoczne z pewnością przydadzą się w przypadku trudnych skaleczeń. Działa moczopędnie, co pomoże przy zapaleniach pęcherza moczowego. Pozytywnie oddziałuje na układ pokarmowy wspomagając przemianę materii, często jest również wykorzystywana przy oczyszczaniu organizmu z toksyn. Obniża poziom cukru we krwi oraz ciśnienie. Jest także polecana przez dermatologów w walce z trądzikiem lub innymi problemami ze skórą. Herbaty na bazie pokrzywy bardzo korzystnie wpłyną na stan naszych włosów oraz paznokci.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation