Kuchnia

Kulinarne

Składniki:

• 500 g zmielonego sera twarogowego
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• 4 jajka
• 1 cukier wanilinowy
• 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• ok. 2 litry oleju do smażenia
• cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiać. Dodać cukier, cukier wanilinowy, twaróg oraz jajka i wszystko razem zmiksować. Ciasto powinno być lepiące - nie dodawać więcej mąki, gdyż wtedy pączki będą twarde. Do większego garnka przelać olej i go dobrze rozgrzać (musi być bardzo gorący). Dużą łyżką przekładać na olej ciasto o wielkości orzecha włoskiego (kilka sztuk na garnek, pączuszki mają swobodnie pływać i nie sklejać się). Smażyć chwilę z każdej strony aż nabiorą brązowego koloru. Wyjąć z oleju na papierowy ręcznik, odczekać ok. 10 minut do przeschnięcia. Po tym czasie oprószyć cukrem pudrem. Pączuszki są gotowe do spożycia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation